Dieren

Jonge otter met plastic zwerfafval om zijn nek gespot in Nieuwkoopse Plassen

In de Nieuwkoopse Plassen zwemt een jonge otter rond met een plastic band rond zijn nek. Dat is te zien op beelden van een wildcamera van Natuurmonumenten.

Op de beelden is te zien hoe twee jonge otters en hun moeder uit het water komen. Een van de jongen heeft een soort ring of band om zijn nek. “We kunnen niet zien wat het precies is, maar het lijkt op plastic zwerfafval”, vertelt boswachter John Pietersen. “Aannemelijk is dat het jonge dier er gewoon in is gezwommen. Een otter heeft een gestroomlijnd lichaam en een dikke vacht. Met de haren mee glijdt een ring er zo omheen. Maar zonder hulp kan zo’n ring er dan niet meer af.”

Naar mate de jonge otter groter wordt, kan de plastic gaan irriteren en infecties veroorzaken. In het ergste geval wordt de luchtpijp van het dier erdoor afgeknepen.

Schuwe dieren

Een reddingsoperatie om de otter van het zwerfafval te ontdoen is niet gemakkelijk, zo legt Pietersen uit. Otters zijn schuwe dieren die zich zelden laten zien. Momenteel leven er zo’n zes tot zeven otters in de Nieuwkoopse Plassen. “Ik ben dagelijks op de plas en hoewel ze er sinds 2014 zijn, heb ik er nog nooit één levend gezien”, aldus de boswachter.

Met de hulp van een otterexpert gaat de boswachter proberen de otter te vangen en te bevrijden van de ring om zijn nek. “Maar een schuwe otter vangen in 1400 hectare gebied is bepaald geen gelopen race. Probeer maar eens de juiste te vangen”, zegt Pietersen. Hij roept mensen op vooral niet zelf naar de otter te gaan zoeken. “Daarmee doe je onbedoeld meer kwaad dan goed.”

De wildcamera’s in de Nieuwkoopse Plassen blijven de komende tijd draaien in de hoop dat de otters vaker op de beelden verschijnen. “Als we hem niet kunnen vangen én hij staat niet meer op de beelden, dan vrees ik met grote vrees. Gelukkig is het nog niet zover.”

Wake-up call

De boswachter hoopt dat de beelden mensen wakker schudt. “Dit wil toch niemand op zijn geweten hebben? Plastic hoort echt niet in onze natuur thuis!”

Beeld: Natuurmonumenten