Dieren

Wakker Dier na hittegolf: boeren moeten hun vee meer schaduw bieden

Na de lange en bijzonder hete hittegolf luidt Wakker Dier nu de noodklok: boeren zijn niet genoeg voorbereid op de steeds warmer wordende zomers, waardoor hun vee het onnodig zwaar heeft, aldus de dierenorganisatie.

Wakker Dier kreeg tijdens de hittegolf van de afgelopen weken in totaal 290 meldingen binnen over hittestress bij vee. Dieren die hittestress ervaren gaan trillen, hijgen, hebben een hoge ademfrequentie en de tong komt uit hun bek.

Lees ook: Honderden meldingen tijdens hittegolf: ‘Schrijnend als koeien zonder schaduw in de wei staan’

Bescherming wettelijk verplicht

De meeste meldingen kwamen uit Noord-Holland, waar onder meer veel schapen worden gehouden. Die hebben onvoldoende schaduw in de wei, constateerde de dierenorganisatie eind juli al bij een steekproef. “Bij 73 procent van de schapen ontbrak elke vorm van schaduw, bij 17 procent van de dieren was er onvoldoende schaduw.”

De organisatie benadrukt dat boeren wettelijk verplicht zijn om hun vee te beschermen tegen extreme weersomstandigheden als hitte en kou. “We vragen de minister om de wet te handhaven en schaduw te verplichten”, zegt een woordvoerster. Wakker Dier biedt binnenkort een petitie voor een Nationaal Hitteplan voor dieren aan aan minister Carola Schouten van Landbouw.

Lees ook: Wakker Dier eist actie: al 110 miljoen dieren hadden dit jaar hittestress

ANP