Gezondheid

Opnieuw meer dan 300 nieuwe besmettingen met corona

In de afgelopen dag zijn er in Nederland 338 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het is de tweede dag op rij dat dit aantal boven de 300 uitkomt. Donderdag kwamen er 342 nieuwe gevallen bij.

De grootste besmettingshaard is nog steeds de regio Rotterdam-Rijnmond. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn daar 78 mensen positief getest. Dat is wel minder dan de 94 nieuwe gevallen die donderdag werden gemeld.

Lees ook: ‘Paniek over oplopende besmettingen in Nederland niet nodig’

Het aantal positieve tests in en rond Amsterdam daalde van 72 naar 53. In de regio Haaglanden steeg het aantal nieuwe gevallen het hardst. Op vrijdag kwamen daar 55 bevestigde coronapatiënten erbij, meer dan twee keer zoveel als een dag eerder. Het virus werd in Utrecht 36 keer vastgesteld, tegenover 23 op donderdag.

Zuid-Holland en Zeeland nu ‘oranje’

De toename van het aantal gevallen in Nederland is nu ook terug te zien op de kaart van Europa. Op een overzicht van aantallen vastgestelde besmettingen in de afgelopen twee weken was Nederland de laatste tijd ‘geel’, wat betekent dat er minder dan twintig gevallen per 100.000 inwoners waren vastgesteld.

Maar Zuid-Holland en Zeeland zijn nu boven die grens uitgekomen en kleuren sinds vrijdag ‘oranje’. Dit heeft voor zover bekend geen gevolgen. Andere oranje gebieden in Europa zijn Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Parijs, de Spaanse stad Valencia, de regio van Lissabon in Portugal en grote delen van Zweden.

Waar is de uitbraak het hevigst?

De andere tien provincies in ons land zijn nog steeds geel, net als Italië, Griekenland, Ierland en grote delen van Duitsland en Frankrijk. In delen van Finland, Noorwegen en Estland zijn de afgelopen twee weken geen nieuwe besmettingen vastgesteld.

De corona-uitbraak is op dit moment het hevigst in Luxemburg, de Spaanse regio Catalonië, delen van Roemenië en het oosten van Kroatië. Daar zijn meer dan 120 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld.

ANP