Politiek

Boa's voeren opnieuw actie: geen boetes in de vier grote steden

Boa’s gaan woensdag opnieuw actievoeren voor het krijgen van beschermingsmiddelen. Zo worden er onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht geen boetes voor overtredingen uitgeschreven.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Op het Binnenhof in Den Haag zal vanaf 12.00 uur een groep handhavers flyers uitdelen aan voorbijgangers. Ook in andere steden zullen boa’s een ‘statement’ maken: ze gaan op de foto terwijl ze een vuist op hun hart zetten. Die foto’s worden vervolgens verspreid via sociale media.

Boa’s voeren actie omdat ze willen beschikken over beschermingsmiddelen zoals een wapenstok en pepperspray. Maar Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken. Hij ziet een noodknop en bodycam als goede beschermingsmiddelen voor handhavers. De vakbonden noemen dat onacceptabel.

Lees ook: BOA Bond: alleen noodknop en bodycam onacceptabel

Op Hemelvaartsdag werd een boa mishandeld in IJmuiden. Daarop voerden handhavers dinsdag in verschillende steden actie. Volgens de bonden is de mishandeling geen uitzondering, maar een goed voorbeeld van de omstandigheden waarin boa’s hun werk moeten doen. Dat bleek dinsdag opnieuw toen een boa in Urk in het water werd geduwd door jongeren.

Redactie/ANP