Weer & Verkeer

Opgepast: maandag zware ochtendspits en hinder op het spoor door storm Ciara

De nasleep van storm Ciara zal ook maandagochtend nog voor problemen zorgen tijdens de ochtendspits. Daarvoor waarschuwen de NS en de ANWB.

Omdat de storm zondag tegen 20.00 uur nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend kan worden hersteld, zo meldt de NS. Wat de precieze impact is voor het treinverkeer maandagochtend, is niet in te schatten.

Een woordvoerder zegt dat niet wordt gereden met een aangepaste dienstregeling, maar dat wel aanpassingen worden gedaan. Hij denkt aan kortere treinen of trajecten waar ontstane schade nog niet gerepareerd is. NS adviseert reizigers van te voren de reismogelijkheden te checken en kort voor vertrek de actuele informatie op de reisplanner te raadplegen.

Bomen op het spoor

Zondag waaiden door de harde storm bomen op het spoor. Ook is de bovenleiding op enkele plaatsen beschadigd. Volgens de NS is overigens zondag de situatie op het spoor evenwel “goed beheersbaar”. “Op het hoogtepunt van de storm reed 65 procent van de treinen op tijd. Rond 19.30 uur was dit opgelopen naar 75 procent”, aldus de NS.

Storingsploegen van ProRail werken de hele nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen.

Verraderlijke windstoten

De ANWB waarschuwt voor een zware ochtendspits vanwege de harde windstoten. “We verwachten een onstuimige dag met windstoten tot 100 kilometer per uur”, zegt de woordvoerder. “Het is vooral heel verraderlijk.”

Het KNMI had voor zondag de zogenoemde code oranje afgekondigd en de ANWB adviseerde weggebruikers niet de weg op te gaan, als het niet strikt noodzakelijk was. Voor maandag geeft de ANWB geen advies. De verkeersdienst denkt niet dat filerecords zullen worden gebroken. “De maandag is niet de drukste dag van de week en februari is ook niet de drukste maand, maar het zal zeker een zware spits worden”, aldus de woordvoerder.