Ook ING rekent binnenkort negatieve rente over spaargeld

Rijke spaarders bij ING moeten vanaf april gaan betalen om hun geld bij de bank te stallen. Vanaf dat moment rekent de bank namelijk een negatieve spaarrente van 0,5 procent over vermogens boven een miljoen euro.

Zakelijke klanten krijgen vanaf 1 april te maken met de negatieve rente, voor particuliere spaarders geldt de verlaging vanaf 1 juli. ING benadrukt dat het grootste deel van de spaarders er niets van zal merken. “Voor particuliere spaarrekeningen met een saldo tot en met 100.000 euro blijft de rente 0,01 procent.”

Nul procent rente

Eerder deze maand maakte een andere grote bank bekend dat de spaarrente omlaag gaat. Vanaf april krijgen spaarders bij ABN Amro die tot 100.000 euro op de bank hebben staan nul procent rente. Boven 2,5 miljoen euro moet binnenkort bij de bank 0,5 procent betaald worden over spaargeld.

Lees ook: Wat moet je doen met je spaargeld als de spaarrente naar nul procent zakt?

ABN Amro heeft beloofd geen negatieve spaarrente te zullen rekenen over spaartegoeden tot 100.000 euro. Ook de Volksbank, waar onder meer ASN Bank, SNS Bank en Regio Bank onder vallen, zegt dat niet te zullen doen. ING en Rabobank hebben tot nu toe nog niet zo’n belofte gedaan.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei in december dat hij een verbod op een negatieve spaarrente nu niet nodig vindt, maar in de toekomst misschien wel. Als het voor spaarders niet meer mogelijk is om te sparen zonder ervoor te hoeven betalen, wil de minister een verbod overwegen.

ANP