Politiek

Onrust in Harderwijkse buurt om veroordeelde pedo: 'Hij moet weg'

De onrust is een Harderwijkse buurt over een eerder veroordeelde pedoseksueel is groter geworden. De man is vorig jaar mei in de buurt komen wonen. Dit veroorzaakte onrust. En die is nu groter geworden omdat de gemeente na een aantal incidenten niet meer adequaat reageert volgens buurtbewoners.

Afgelopen dinsdag verschenen onbekenden in de straat en die sloegen dreigende taal uit voor het huis van de man. Buurtbewoners zijn het erover eens: “Dit gaat zo niet langer, het loopt uit de hand, de man en zijn gezin moeten weg”.

Anonieme waarschuwingsbrief

Half december kregen de bewoners een anonieme brief in de bus waarin stond dat er een man in de straat was komen wonen die eerder was veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor seksueel misbruik van zeven minderjarige jongens.

Er werd meteen een informatiebijeenkomst gehouden waarbij het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester uitleg gaven over wat er precies aan de hand was. Omdat de man zijn straf had uitgezeten, kon hij niet verplicht worden te vertrekken.

Onrust teruggekeerd

Rondom de jaarwisseling werd de man met zijn gezin ergens anders geplaatst, een opluchting voor de buurt. Maar sinds hun terugkomst is de onrust zo mogelijk nog heviger wedergekeerd. Bewoners zitten vol vragen en willen in gesprek met de gemeente, maar die geeft nul op rekest.

Buurtbewoner Jack is aanspreekpunt voor de buurt en zit in de speciaal hiervoor aangestelde buurtcommissie. Hij vertelt aan Hart van Nederland: “De gemeente zegt de hele tijd ‘we komen erop terug, we zijn ermee bezig’, maar we horen niks. Het zorgt voor veel onrust in de buurt.”

Gemeente op de hoogte van onrust

Een woordvoerder van de gemeente laat aan Hart van Nederland weten zich niet te herkennen in de klachten van bewoners. “De kwestie heeft onze volledige aandacht. Dat geldt ook voor de politie, het Openbaar Ministerie en de overige betrokken instanties.” Hij vervolgt: “Wij zijn op de hoogte van de signalen van onrust. Er is regelmatig overleg met de driehoek over de situatie.”

Eerder ook al andere veroordeelde pedo in de buurt

In dezelfde periode vorig jaar was er ook al rumoer in dezelfde Harderwijkse buurt om een soortgelijk geval. Oma Reina van Loo kreeg toen van de politierechter een boete van 400 euro betalen omdat ze haar dochter had gewaarschuwd voor een veroordeelde pedofiel die in de buurt woont. De rechter vond dat ze daarmee haar beroepsgeheim als zorgverlener had geschonden.

Lees ook: Boetes voor oma en moeder wegens waarschuwen buurt voor zedendelinquent

Haar dochter Manon kreeg een boete van 350 euro opgelegd, omdat ze een bericht met foto’s in een WhatsApp-groep plaatste, om de buurt te waarschuwen.