Onderzoek: diepgeworteld wantrouwen bij rechtbank Noord-Nederland

Binnen de rechtbank Noord-Nederland heerst een diepgeworteld wantrouwen bij medewerkers. Dat concluderen onderzoekers van organisatieadviesbureau Berenschot in een rapport over de cultuur binnen de rechtbank.

De rechtbank Noord-Nederland heeft vestigingen in Leeuwarden, Groningen en Assen. In het rapport staat dat het al vele jaren bestaande gevoel van sociale onveiligheid doorbroken moet worden door het eerlijk en open delen van informatie met elkaar.

Daarnaast concludeert Berenschot dat er binnen de rechtbank geen cultuur bestaat van elkaar aanspreken op ongewenst gedrag, wat bij velen een gevoel van sociale onveiligheid creëert.

Berenschot onderzocht vijf voorvallen die vorig jaar speelden, waaronder het vervangen van een bedrijfsarts en het gelijktijdig ontslag van drie managementassistenten. Dit leidde tot onrust op de rechtbank, waarna de president van de rechtbank Maria van de Schepop in oktober opstapte als gevolg van een vertrouwenskwestie.

Bestuur rechtbank

Volgens Berenschot is het bestuur van de rechtbank bij enkele voorvallen tekortgeschoten in de omgang met en communicatie naar individuele medewerkers en de rest van de organisatie. Dit heeft de al bestaande sociale onveiligheid binnen de rechtbank verder vergroot.

Tekst & Beeld: ANP