Gezondheid

Ondernemers bereiden zich voor op 'nieuwe' samenleving: 'Van 600 naar 300 stoelen op het terras'

Veel bedrijven en ondernemers grijpen de coronacrisis aan om te klussen, maar een aantal is zich ook serieus aan het voorbereiden op de ‘nieuwe’ samenleving. Een samenleving waarbij we voorlopig anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog    

Café Luden op het Plein in Den Haag ligt deze dagen compleet overhoop. De verbouwing begon bij de bar, maar is inmiddels uitgebreid tot het complete café. Alles wordt ruimer van opzet.

Ook het terras wordt onder handen genomen. “We hebben zo’n 600 zitplekken op het terras, maar dat gaan we bij lange na niet meer halen. Op zomerse dagen zitten we stampvol en is elke stoel bezet. Maar dat risico willen we niet langer nemen”, vertelt medewerkster Kirsten van Steenbergen. Straks zijn er nog 300 zitplekken en mogelijk worden dat er nog minder als de overheid daartoe beslist.

De eigenaar van Luden heeft ook mondkapjes besteld voor het personeel. Die kunnen ze gebruiken als ze straks weer aan het werk mogen. Het barpersoneel werkte al met handschoenen aan.

Van 900 naar 45 plekken

In Bunnik, vlak bij Utrecht, is het Postillion Hotel inmiddels klaar voor een versoepeling van de huidige regels. Alle congres- en vergaderzalen zijn aangepast. In een zaal waar eerder 900 mensen in pasten, kunnen nu nog 45 mensen terecht. De aangescherpte maatregelen beginnen al op de parkeerplaats: auto’s kunnen niet meer dicht op elkaar geparkeerd worden en een matrixbod wijst je de weg naar de juiste ingang.

Bezoekers krijgen voortaan een boarding pass met een vast stoelnummer. In de zalen worden veiligheidsinstructies getoond op een scherm en bij de deur staat desinfectiemiddel.

De komende tijd worden alle hotels van het concern verbouwd. Aan de hotelkamers verandert niets. “We hebben allemaal kamers tot twee personen en dat is dus gewoon toegestaan. We zijn nog wel aan het nadenken over wat we met het restaurant kunnen doen. Daar hebben we nog geen beslissing over genomen”, vertelt directeur Erik-Jan Ginjaar.

Attractieparken en musea

Ook attractieparken denken na over maatregelen. “We hebben heel veel ideeën, waar we eigenlijk nog niks over kunnen zeggen. Dat zijn allemaal dingen die nog getoetst moeten worden. Het steekt heel nauw, want de veiligheid is heel belangrijk”, zegt Kees Klesman van de Club van Elf, een overkoepelende organisatie voor dagattracties.

Lees ook: Coronaproof reizen met de bus: ‘Dit is een beetje zoals je in films ziet, met gevangenen’

In elk geval zal per bedrijf moeten worden uitgezocht welk aantal bezoekers verantwoord is om voldoende afstand van elkaar te kunnen bewaren. “Misschien moet je in de toekomt wel eerst verplicht een reservering maken.”

Musea hebben ook protocollen in de maak om klaar te zijn voor de 1,5-meter-samenleving. “Ik hoor onder meer dat musea nadenken over het maken van speciale looproutes of dat ze hun collectie op een andere manier willen plaatsen”, zegt Janneke Visser van de Museumvereniging. Bij de vereniging zijn er grote zorgen over het voortbestaan van een aantal musea.

1,5-meter-economie

Minister Wiebes van Economische Zaken liet eind maart al weten dat ondernemers zich de komende tijd moeten richten op een ‘1,5-meter-economie’. “Er bestaat bij ondernemers begrip en hier en daar ook enthousiasme. Men ziet in dat dit belangrijk is. En daar moeten we de komende weken heel hard op inzetten”, zei Wiebes.

Lees ook: Rutte tempert verwachtingen: ‘Coronamaatregelen niet of slechts beperkt versoepelen’

Niet veel later benadrukte ook premier Rutte nog eens dat we voorlopig nog niet van de 1,5-meter-maatregelen af zijn. Voorlopig lopen deze maatregelen tot en met 28 april, maar de kans dat we daarna van die maatregelen verlost zijn is ‘nul’, zei Rutte eerder.