Opmerkelijk

Omstreden 'Hitler-sneaker' ook in Nederland te koop: 'Heil Puma'

Een sneaker van het merk Puma heeft op social media voor veel ophef gezorgd. Het bovenaanzicht van de schoen heeft opvallend veel weg van het uiterlijk van Adolf Hitler.

Zo wordt de zwarte rand aan de bovenkant van de schoen vergeleken met kapsel van de nazi-leider en wordt het zwarte stukje stof op de tong van de schoen gezien als het snorretje van de Duitse dictator. Sommigen geloven zelfs dat de naam van de schoen, Storm Adrenaline, een verwijzing is naar de Sturmabteilung, een knokploeg van Hitler.

‘Heil Puma’

Vooral op Twitter maakt de sneaker veel tongen los. “Heil Puma”, schrijven Twitteraars. Een klant is zo geschrokken van alle ophef dat hij heeft besloten zijn paar van de sneakers direct door te verkopen.

Publiciteitsstunt

Volgens sommigen zou het gaan om een publiciteitsstunt, anderen zien de vergelijking niet. “Adolf Hitler-schoenen? Ik zie het niet direct. Ik vind het een beetje vergezocht. Gelukkig draag ik Adidas en geen Puma”, schrijft iemand op Twitter. “Derde Rijk-schoenen? Ik denk dat die mensen een beetje gevoelig zijn,” schrijft een ander.

Lees ook: Van Basten onder vuur in buitenlandse media na ‘Sieg Heil’-uitspraak

De omstreden sneaker is ook in Nederland te koop, zo blijkt uit rondgang langs Nederlandse webshops. De prijs varieert, sommige aanbieders vragen er tussen de 40 en 45 euro voor. Bij andere aanbieders kost de schoen 90 euro. Puma heeft zelf nog niet gereageerd op de vergelijking.

Beeld: screenshot Veepee.nl