Politiek

OM doet mogelijk onderzoek naar uitspraken Slob over antihomoverklaring

Het Openbaar Ministerie gaat mogelijk onderzoek doen naar de uitspraken van onderwijsminister Arie Slob.

Slob zei maandag in een debat met de Tweede Kamer dat reformatorische scholen grondwettelijk de vrijheid hebben ouders een verklaring te vragen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Hij zei daarbij wel dat dit in de praktijk niet mag leiden tot discriminatie

Immuniteit

“Het OM heeft nog geen oordeel over de uitspraken van minister Slob van Onderwijs. Als aangiftes tegen de uitspraken wordt gedaan, zal de politie de aangiftes in behandeling nemen”, zegt het OM in een toelichting op Twitter. Aan het einde van de middag gaf het OM daar nog extra uitleg over: “Daarbij wordt meegenomen, dat indien uitspraken in het parlement zijn gedaan, deze immuniteit genieten.”

Lees ook: Slob blijft bij standpunt: anti-homoverklaring op school is ‘grondwettelijke vrijheid’

In de grondwet staat dat Kamerleden, ministers en staatssecretarissen “niet in rechte kunnen worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overlegd.”

Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie die opkomt voor leden van de LHBTI-gemeenschap als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld discriminatie of mishandeling.

ANP