Opmerkelijk

OM accepteert De Vries niet als 'vertrouwensman' kroongetuige Nabil B.

Het Openbaar Ministerie accepteert misdaadjournalist Peter R. de Vries niet in zijn rol als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

“Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en door niemand anders”, zegt het OM in een reactie op een uiteenzetting van De Vries en advocaat Peter Schouten donderdag tijdens een persconferentie. Het duo is door B. aangezocht hem bij te staan. B.’s advocaat Derk Wiersum werd vorig jaar doodgeschoten.

Bekijk de hele persconferentie hieronder terug.

Peter R. de Vries geeft persconferentie

Misdaadjournalist Peter R. de Vries houdt een persconferentie over het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Mogelijk gaat hij aankondigden dat hij de adviseur van kroongetuige Nabil B. wordt.

Posted by Hart van Nederland on Thursday, June 4, 2020

Volgens het OM is de afgelopen weken “een bijzondere weg verkend” met B. Hij wilde zich laten bijstaan door De Vries en Schouten.”Het OM stond daar niet onmiddellijk afwijzend tegenover.” Na de moord op Wiersum is het “een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand”, zegt justitie.

Lees ook: Peter R. de Vries en advocaat Peter Schouten gaan kroongetuige Nabil b. bijstaan

Het OM heeft serieus naar het voorstel van B. gekeken, maar kwam uiteindelijk tot de slotsom dat er geen overeenkomst met De Vries kon worden gesloten, omdat hij geen advocaat is. “Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman.”

Lees hier alles over het liquidatieproces Marengo

Dat betekent onder meer dat De Vries B. niet kan bezoeken en niet over het dossier kan beschikken. Ook kan hij niet worden betaald. Met Schouten als advocaat heeft het OM “geen enkel probleem”.

Volgens De Vries en Schouten wil B. zich uitdrukkelijk laten bijstaan door hen beiden, en niet door Schouten alleen.

ANP