Sport

Atleten enthousiast over mogelijke Nederlandse Olympische Spelen 2032

Atleten zijn enthousiast over het plan om de Olympische Spelen in 2032 naar Nederland te halen. Zaterdagochtend werd duidelijk dat verschillende oud-atleten, samen met het bedrijfsleven alles op alles zetten om dit waar te maken. Het NOC-NSF is op de hoogte van de plannen.

De zomeredities van de Olympische Spelen zijn in 2024 in Parijs en 2028 in Los Angeles. De hoop is nu dat het sportevenement in 2032 in Nederland plaatsvindt. De initiatiefnemers hebben nog een tijdje om te lobbyen, normaal gesproken wordt de gastheer zeven jaar van te voren gekozen.

‘Olympisch prullaria’

Journalist Maarten Westermann is al tientallen jaren in de ban van de Olympische Spelen. De journalist verzamelt “Olympische prullaria” en heeft op zolder zijn eigen museum. Hij vindt het plan haalbaar: “Alleen jammer dat ik tegen die tijd 81 ben.”

Acht jaar geleden strandde een poging de Spelen voor het eerst sinds 1928 naar Nederland te halen in een vroeg stadium. “Een gemiste kans”, aldus Westermann. De verzamelaar denkt dat het organiseren van het sportevenement qua organisatie, infrastructuur en geld geen probleem hoeft te zijn. “We kunnen zo’n evenement organiseren in Nederland. Het grootste bezwaar zal echter het milieuaspect zijn.”