Politiek

Paspoortloze Daniël Buter (19) heeft nog steeds geen verblijfsvergunning

De in Amsterdam geboren Daniël Buter (19) wacht nog altijd op nog op een verblijfsvergunning. Dat laat zijn advocaat Maartje Terpstra vrijdag weten aan Hart van Nederland.

Daniël haalde eind vorig jaar het nieuws omdat hij wekenlang vastzat in een vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam. De tiener kwam in de problemen toen hij een  paspoort aanvroeg en bleek dat hij niet de Nederlandse nationaliteit had.

Even dreigde de Amsterdammer uit te worden gezet naar de Dominicaanse Republiek, waar zijn ouders vandaan komen. Daniël is alleen nog nooit in dat land geweest. Hij heeft opnieuw een aanvraag gedaan voor een verblijfsvergunning, maar na drie maanden is de zaak dus nog steeds niet opgelost.

Lees ook: Daniël Buter over zenuwslopende weken in vreemdelingendetentiecentrum

‘Hoe moeilijk kan het zijn?’

En dat heeft gevolgen voor de tiener, legt zijn advocaat uit. ”Hij kan nog steeds niet naar school. Zijn toetsen doet hij vanuit huis.”

Afgelopen week is er opnieuw een gesprek geweest met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). “Zij willen weer aanvullende informatie hebben”, aldus de advocaat. Ze vindt het zorgelijk worden, “want hoe moeilijk kan het zijn?”

Lees ook: Halsema schrijft briefje voor paspoortloze Daniël uit Amsterdam

Totdat Daniël zekerheid heeft, loopt hij rond met een briefje van Femke Halsema. Daarin schreef de burgemeester dat de Amsterdammer geen papieren heeft, “maar dat hij vrij in de stad moet kunnen rondlopen en dat hij niet opgepakt mag worden”.