Gezondheid

Weinig zorgen om coronavirus bij viering Chinees Nieuwjaar in Nederland

Bij de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag maken maar weinig Nederlandse Chinezen zich druk om het coronavirus.

“Ik hoop gewoon dat het niet hier naartoe komt”, zegt een deelnemer van de drakenshow. Toch zal het nieuwe jaar voor veel inwoners van China dit jaar anders verlopen. “Drie miljard Chinezen reizen naar hun geboorteplaats om met familie nieuw jaar door te brengen, maar door dit virus wordt het beperkt.”

Chinese dorpen en steden waar het coronavirus is uitgebroken zijn hermetisch afgesloten voor de buitenwereld. Niemand komt er meer in of uit. “Vliegtuigen die niet vliegen, treinstations die niet bereikbaar zijn. Het zorgt ervoor dat mensen niet bij hun familie kunnen zijn.”

Extra maatregelen

Bij de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag zijn geen extra maatregelen genomen in verband met het coronavirus dat op dit moment heerst in China. Dat zegt Henk Kool, voorzitter van Vereniging Nederland China. “Er is geen officiële waarschuwing voor Europa gegeven, dus wij zien geen noodzaak tot maatregelen”, aldus Kool. “Het is een feestelijke dag en die zien we met vertrouwen tegemoet.”