Gezondheid

Nieuwe coronatest geeft uitslag binnen kwartier én is betrouwbaar

Een nieuw type coronatest van het Zwitserse Roche geeft binnen een kwartier al een uitslag. Een laboratorium of speciale apparatuur is niet nodig. Het farmaceutische bedrijf brengt de test eind deze maand op de Europese markt.

De test, die volgens Roche als snelle eerste screening gebruikt kan worden, is een zogeheten antigeentest. Dit soort testen meten de aanwezigheid van specifieke viruseiwitten in een afgenomen monster.

Huidige test kost uren

Met de gangbare PCR-coronatests, waarvan er in Nederland inmiddels duizenden per dag worden afgenomen, kan de aanwezigheid van het coronavirus zelf in een monster worden aangetoond. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig, wat normaal al snel vier tot acht uur duurt.

Lees ook: Nu al tekort aan testcapaciteit corona in laboratoria

De uitslag krijgen mogelijk besmette personen uiterlijk twee dagen nadat ze een test hebben gedaan. Voor situaties waarin snelheid van levensbelang is, bestaan er inmiddels ook snelle PCR-testen, die binnen een uur resultaat geven.

‘Snelle test betrouwbaar’

Volgens Roche hebben onderzoeken in Brazilië en India uitgewezen dat de nieuwe antigeentest betrouwbaar is. De sensitiviteit, de mate waarin de test daadwerkelijke besmettingen aan het licht brengt, is volgens het bedrijf 96,52 procent.

De specificiteit, de mate waarin de test een negatief resultaat geeft bij mensen die niet zijn besmet met het virus, is 99,68 procent. De test geeft dus nauwelijks fout-positieve uitslagen, volgens het farmaceutische bedrijf.

Lees ook: Overheid roept op: laat je alleen testen op corona als je klachten hebt

Niet 100 procent betrouwbaar

Geen enkele test is echter honderd procent betrouwbaar. Roche benadrukt dan ook dat het belangrijk blijft om niet alleen naar testresultaten te kijken, maar ook naar de ziekteverschijnselen en de mate waarin iemand is blootgesteld aan corona. Een PCR-test kan daarom soms alsnog een goed idee zijn na een negatieve antigeentest.

Het Zwitserse bedrijf kan per maand veertig miljoen exemplaren van de nieuwe tests produceren.

ANP