Gezondheid

Stuk minder nieuwe coronabesmettingen gemeld, maar 'R' stijgt weer

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn er in 24 uur minder dan 4000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat had op maandag iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen gemeld.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus via ons liveblog.

In de afgelopen weken ligt het aantal besmettingen op dinsdagen doorgaans wat lager dan op de dagen erna. Dat kan ermee te maken hebben dat minder mensen zich laten testen in weekeindes. Vorige week dinsdag kwamen er iets meer dan 4300 gevallen bij, de dinsdag daarvoor meer dan 4600 en nog een dinsdag eerder (3 november) meer dan 7700.

Meeste besmettingen in Amsterdam

Van de grote steden is Amsterdam ‘koploper’: daar kwamen afgelopen etmaal 202 besmettingen aan het licht. In Den Haag werden 130 inwoners positief getest en in Rotterdam 116. Verder werden 79 besmettingen vastgesteld in Almere en 70 in Utrecht.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 90, tegen 54 op maandag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 494.000 Nederlanders positief getest. Dat aantal komt in de loop van deze week boven de half miljoen uit. Het aantal sterfgevallen kwam dinsdag boven de 9000 uit. Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen ligt vermoedelijk hoger.

Reproductiegetal weer boven de 1

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist iets en kwam net boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het is wel een schatting, het zit volgens het RIVM ergens tussen 0,99 en 1,05. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden. Hoe lager het getal, hoe beter.

ANP