Lifestyle & Entertainment

Streetart Frankey hoopt: 'Nieuwe betonnen Hazes binnen een maand weer op de Dam'

Het hufterproof betonnen standbeeld van André Hazes komt weer op de Dam te staan, zegt kunstenaar Streetart Frankey. Maar, wat hem betreft, zal ‘Lego-Hazes’ niet alleen op de Dam te bewonderen zijn.

Lees ook: André Hazes ‘onthoofd’ op de Dam: LEGO-beeld vernield

Frankey’s eerste Lego-Hazes werd op 30 juni – de dag dat André Hazes 69 zou zijn geworden – op de Dam geplaatst, maar werd zondagavond vernield. Maandag al legde André’s weduwe Rachel contact met Frankey, want zij “vond het zo’n tof beeld” dat ze een nieuwe, minder breekbare versie wilde laten maken, vertelt de streetart-kunstenaar aan Hart van Nederland. “Maar dan wel van gewapend beton. Dat is drie keer zo duur.”

Vergunning

Normaal gesproken plaatst de streetartist zijn kunst zomaar op straat, zonder vergunning, maar voor de tweede versie wordt er toch een vergunning aangevraagd. Als die vergunning door de gemeente wordt goedgekeurd, zit ‘Dré’ binnen een maand weer op de Dam. “Dat zou toch leuk zijn, dat iedereen in het zonnetje – of in de regen haha – daar met hem op de foto kan?”, zegt Frankey.

Lees ook: LEGO-versie van André Hazes midden op de Dam: ‘Je moet hem blijven eren’

Wat hem betreft zou het helemaal geweldig zijn als Lego-André ook als een soort mascotte in het rond reist. Zo is er ook sprake van dat de betonnen versie op vrijdag 12 maart en zaterdag 13 maart 2021 bij de ingang van de Ziggo Dome prijkt tijdens de concertreeks Heel Holland Zingt Hazes.

En er staat een heus Hazes-museum in de planning, op het Leidse- of Rembrandtplein. “Dat zou een geweldige tweede optie voor het beeld zijn”, vertelt Frankey enthousiast. “Maar eerst op de Dam. Daar hoort hij thuis!”