Gezondheid

Nieuw dagrecord: aantal coronabesmettingen met bijna 5000 gestegen

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4996 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 4547 meldingen van positieve tests gekregen en het etmaal ervoor 4575

Voor de vierde dag op rij komt het aantal nieuwe gevallen boven de 4000 uit. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 29.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 36. Daaronder waren vijf overleden patiënten in de regio’s Brabant-Zuidoost, Kennemerland en Utrecht. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 21 sterfgevallen gemeld en in de afgelopen zeven dagen is het overlijden van 112 coronapatiënten geregistreerd.

Brandhaarden

Amsterdam registreerde afgelopen etmaal 461 positieve tests. In Rotterdam kwamen 326 besmettingen aan het licht en in Den Haag kregen 251 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. 185 mensen werden in de stad Utrecht positief getest. In de regio Brabant-Zuidoost (Eindhoven en omstreken) steeg het aantal besmettingen met bijna 300. Ook de regio’s Hollands Midden, Kennemerland, Midden- en West-Brabant en Twente telden meer dan 200 positieve tests.

Sinds het begin van de uitbraak in februari is het virus nu vastgesteld bij 149.988 mensen in Nederland. Donderdag komt Nederland boven de 150.000 besmettingen uit. Het aantal bevestigde sterfgevallen steeg tot boven de 6500.

Op 23 september werd de 100.000e besmetting geregistreerd. Met het huidige tempo gaat Nederland half oktober door de grens van 200.000 positieve tests.

Drukker in het ziekenhuis

Ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is opgelopen. Woensdagmiddag steeg het aantal mensen die met coronaverschijnselen in het ziekenhuis ligt opgelopen tot boven de duizend. De teller staat woensdag op 1021 opgenomen mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn 46 patiënten meer dan op dinsdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Lees ook: ‘Eén op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen’

Op de verpleegafdelingen liggen 811 coronapatiënten. Dat is een toename van 26 ten opzichte van dinsdag. Het aantal mensen met corona op de intensive cares steeg van 190 naar 210. In de afgelopen 24 uur zijn elf mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

ANP/ Redactie