Dieren

Twee nertsenhouderijen in Gemert worden geruimd vanwege corona

Bij een tweede nertsenhouderij in het Brabantse Gemert is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Bij een bedrijf in de buurt was al eerder vastgesteld dat er corona heerst. De nertsen worden maandag geruimd.

Daarmee komt het aantal besmette nertsenbedrijven in Nederland op twintig. Het bedrijf waar zaterdag de besmetting werd vastgesteld telt 7000 moederdieren, de andere fokkerij heeft er 12.000. Al eerder sprak het ministerie van Landbouw over een verdenking van een besmetting.

Lees ook: Ruiming van nertsen begonnen bij bedrijf in Deurne

Verspreiding coronavirus

Het kabinet heeft maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol. Zo moet verdere verspreiding worden tegengegaan en voorkomen worden dat het virus overgaat van nerts op mens, zoals op twee bedrijven mogelijk al is gebeurd.

Medewerkers die corona-gerelateerde klachten hebben, moeten “niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen”, benadrukt het ministerie. Minister Carola Schouten van Landbouw werkt momenteel aan een regeling voor nertsenhouders die eerder willen stoppen. Vanaf 2024 geldt sowieso een verbod op het houden van nertsen.

Lees ook: Rechter oordeelt: met corona besmette nertsenfokkerijen mogen worden geruimd

Redactie/ANP