112

Neergestoken man in Leeuwarden is Koerdische politiek activist

Bij een steekincident voor het treinstation in Leeuwarden is vrijdag de politiek activist Sadegh Zarza zwaargewond geraakt. Dat bevestigt zijn familie aan de Leeuwarder Courant. Zarza (64), die onder meer betrokken is bij de Nederlandse tak van de Koerdische Democratische Partij Iran, werd vrijdagochtend aangevallen door een man met een mes.

Hij is buiten levensgevaar, zegt zijn broer Taher Zarza (58). “Maar hij is heel zwaar toegetakeld.” Zarza werd geraakt in zijn hoofd, hals, buik en borst.

Lees ook: Heldhaftige taxichauffeurs trekken stekende man van slachtoffer in Leeuwarden

Koerdische Democratische Partij Iran

Familie van het slachtoffer dat het om een politiek gemotiveerde aanslag gaat. Het 64-jarige slachtoffer is volgens de krant een Iraanse Koerd die vocht tegen het regime van ayatollah Khomeini en vluchtte naar Nederland. In een artikel in die krant zei hij in 2009 dat hij eerder door de Iraanse geheime dienst werd achtervolgd. Daarnaast zou hij betrokken zijn bij de Nederlandse tak van de Koerdische Democratische Partij Iran.

De politie zegt nog niets te kunnen melden over een motief voor het steekincident. Wel nemen zeggen zij in een reactie kennis te hebben genomen van deze informatie. “We zitten nog in de eerste fase van het verhoor en het is prematuur om op het motief in te gaan. Maar we nemen de informatie mee in het onderzoek”, aldus een woordvoerster. Zij kan niets zeggen over de nationaliteit van de verdachte.

Meerdere keren gestoken

Het steekincident veroorzaakte vrijdag aan het einde van de ochtend grote consternatie op het plein voor het station in Leeuwarden. Daar werd het slachtoffer zittend in zijn auto meerdere keren gestoken door zijn belager.

Meerdere taxichauffeurs zagen de steekpartij gebeuren. Volgens hen ging de verdachte gericht te werk. “De verdachte stapte voor het station uit een taxi en liep direct naar de auto van het slachtoffer toe,” vertelt chauffeur Bonne aan Hart van Nederland. “De man met het mes heeft het slachtoffer eerst aangevallen vanaf de passagierskant. Daarna is hij om de auto gelopen en heeft de bestuurder van de auto toen nog een paar keer gestoken.”

Op beelden die zijn gedeeld op sociale media is te zien hoe de verdachte vervolgens door zijn knieën zakt en zich door de politie laat arresteren.

‘Politiek motief’

De verdachte, die onmiddellijk na het incident door de politie ter plaatse is opgepakt, is een 38-jarige man met de Iraanse nationaliteit. Hij woont in Rotterdam. “Wij denken dat er een politiek motief achter zit”, zegt Zarza’s broer Taher.