André Kuipers schenkt vlag die mee ging naar ISS aan Rijksmuseum

Astronaut André Kuipers heeft een Nederlandse vlag die hij meenam naar het internationale ruimtestation ISS overhandigd aan het Rijksmuseum. Het ISS is maandag precies twintig jaar onafgebroken bemenst.

Kuipers is toe de enige Nederlandse bewoner geweest van het ISS en nam de vlag mee tijdens zijn 193 dagen durende verblijf in 2011. Pal voor het bekendste schilderij van het land, De Nachtwacht, overhandigde hij maandagochtend de nationale driekleur aan conservator Harm Stevens van het Rijksmuseum.

Lees ook: André Kuipers belde per ongeluk alarmnummer vanuit de ruimte

“Mijn verblijf als eerste Nederlander in het ISS is onderdeel van onze nationale ruimtevaartgeschiedenis”, vertelt de astronaut over zijn gift. “Het Rijksmuseum is in mijn ogen de meest geschikte plek om dit symbool van onze aanwezigheid in het ISS voor het nageslacht te bewaren.”

Teruggebracht door SpaceX

De vlag hing achter Kuipers tijdens live-videoverbindingen met de aarde. Er staan handtekeningen van meerdere mederuimtevaarders op. Een commerciële vrachtvlucht van SpaceX bracht het rood-wit-blauw terug naar de aarde.

“Normaal hebben vrachtvluchten geen hitteschild. Ze nemen afval uit het ruimtestation mee en verbranden op de terugreis”, legt Kuipers uit. “Dit schip, de Dragon, had wél een hitteschild omdat het allerlei delen van experimenten mee terugnam. Ik heb gevraagd of de vlag erbij mocht.”

Vlaggen van ontdekkingsreizen

De Nederlandse vlag zal te zien zijn in het Atrium. “We zijn erg blij met deze vlag”, zegt conservator Stevens. “Een van de oudste vlaggen die we in het Rijksmuseum hebben is een Amsterdamse vlag die naar Nova Zembla is geweest. Gelukkig was Kuipers’ reis succesvoller. Het is bijzonder om zo’n eigentijdse vlag in de collectie te hebben.”

Lees ook: Met André Kuipers trainen als een echte astronaut

Kuipers had ook een kleinere versie van de vlag mee in het ISS. Die heeft hij geschonken aan koning Willem-Alexander.

ANP