112

Nederlandse drugsverdachten Sziget gaan in beroep tegen verlenging voorarrest

Advocaten van de van drugshandel verdachte Nederlandse topsprinter Roelf B. en Gert-Jan N. gaan in beroep tegen de verlenging van hun voorarrest. De rechtbank in Hongarije maakte donderdag bekend dat zij nog zeker tot 9 mei in hechtenis blijven.

De twee werden in augustus opgepakt tijdens het Sziget muziekfestival in Boedapest.

Voorarrest zonder datum

Woensdag meldde de rechtbank al dat hun voorarrest werd verlengd maar gaf nog geen datum. De rechter acht het gevaar groot dat de twee twintigers uit Stadskanaal ontsnappen aan justitie, aldus de rechtbank donderdag.

Lees ook: Drugsverdachte Sziget betuigt spijt: ‘Ik was op zoek naar avontuur’

Omdat de verdachten onder Hongaarse wetgeving “mogelijk levenslange gevangenis krijgen is er een risico van onderduiken,” verklaart de rechtbank verwijzend naar de “materiële ernst van de misdaad van drugshandel die zorgvuldig werd georganiseerd.” Ook zou er kans zijn op herhaling.

Prijslijst

Het betreft een voorlopige uitspraak waartegen beroep is aangetekend door de advocaten van de twintigers. De kans lijkt klein dat het voorarrest wordt opgeheven wegens de omvang van de vermeende drugshandel, vindt de rechtbank. “Drugs en distributieapparatuur voor drugs werden bewaard in hun tent op het festivalterrein, in kluizen en in hun wagen. Er werd ook een prijslijst opgesteld voor de verkoop van drugs,” stelt de rechtbank.

Lees ook: ‘Roelf B. probeerde mogelijk snel geld te verdienen, want atleet zijn is geen vetpot’

Grote partij drugs

De Hongaarse politie ontdekte onder meer bijna 2700 xtc-pillen en een grote hoeveelheid joints. In totaal hadden de drugs een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro). De rechtbank zegt te begrijpen dat beide jonge mannen geliefden hebben in Nederland en dat een van hen een carrière als atleet heeft, maar dat dat geen reden is om de hechtenis op te heffen. “Daarvoor is de omvang van deze zaak te groot.”

De drugswetten in Hongarije behoren tot de strengste van Europa.