Nederlandse scholen staan stil bij moord op Franse leraar Samuel Paty

Een onbekend aantal Nederlandse scholen zal deze maandag stilstaan bij de brute moord op de Franse leraar Samuel Paty. Dat volgt op een oproep van onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven, die daarmee gehoor geven aan een verzoek om solidariteit van hun Franse collega Jean-Michel Blanquer.

Paty werd op 16 oktober op straat onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeense moslimextremist. De leraar had in zijn klas spotprenten van de profeet Mohammed gebruikt in een les over vrijheid van meningsuiting. De dader werd na zijn terreurdaad doodgeschoten. Ook op Franse scholen wordt Paty maandag herdacht.

Lees ook: Vlaggen halfstok om terreur in Nice: ‘In rouw na barbaarse aanslag’

Vrijheid van meningsuiting

“We vragen iedereen in het onderwijs maandag stil te staan bij het belang van de vrijheid van meningsuiting”, schreven Slob en Van Engelshoven vrijdag aan bonden, scholenkoepels en universiteiten. De vlag kan halfstok, docenten kunnen met elkaar en/of met leerlingen in gesprek gaan of er kan een minuut stilte worden gehouden, stellen de ministers voor. “Samen moeten we ervoor zorgen dat we in verdraagzaamheid de dialoog kunnen blijven voeren.”

ANP