112

Nederlandse Eva op schouders van hulpverleners gered van Argentijnse berg

Een 39-jarige vrouw uit Nederland is in het zuiden van Argentinië gered na een val tijdens een meerdaagse wandeling in de omgeving van Mount Fitz Roy.

Ze maakte een misstap en brak haar been, maar omdat ze op dat moment een flink eind van de bewoonde wereld was en er door de harde wind geen helikopter kon landen, is een reddingsploeg van bijna dertig man ingezet om haar te redden. De hulpverleners tilden haar deels met een brancard op de schouders naar beneden.

Ze hebben zich verdeeld in drie groepen en om de beurt de brancard verder getild. De route liep over steile en gevaarlijke bergpaden. Volgens de Argentijnse nieuwssite La Nacion duurde de tocht twee dagen en is het slachtoffer vervoerd over een afstand van 45 kilometer. De tocht ging onder meer over een meer. Door het slechte weer kon geen helikopter ingezet worden.

Nederlands slachtoffer

Volgens berichtgeving van het park is het slachtoffer de 39-jarige Nederlandse Eva Vejtruba. Ze was met drie andere bergbeklimmers bij de Paso del Viento toen het misging. De vrouw werd gevonden door een gids die hulp inriep via een speciale SOS-dienst via satelliet. Het slachtoffer is uiteindelijk naar een dokterspost in El Chaltén gebracht.

Volgens La Nacion heeft de burgemeester van die stad laten weten dat hij trots is op de redders.

Uitdagend en gevaarlijke bergen

Los Glaciares ligt in de zuidelijke Andes. In het gebied zijn tientallen grote en kleine gletsjers. Mount Fitz Roy is 3375 meter hoog en staat bekend om zijn steile wanden, waardoor de beklimming extreem moeilijk is. Het is een uitdagend gebied voor bergbeklimmers. La Nacion meldt dat het de eerste redding in het gebied van dit seizoen is. Vorig jaar vielen er vier doden en zijn verschillende klimmers gewond gered.

De grens tussen Argentinië en Chili loopt precies over de top van de berg.

Beeld: Parque Naticional Los Glaciares