Gezondheid

Burgemeester: het gaat goed met de eerste Nederlandse coronapatiënt

“Het gaat goed met de patiënt.” Met die hoopvolle woorden opende burgemeester Theo Weterings van Tilburg de persconferentie vrijdagmiddag. Mogelijk mag de 56-jarige coronapatiënt uit Loon op Zand op korte termijn alweer naar huis.

De man moet thuis dan wel in quarantaine, afgescheiden van andere familieleden. Volgens de burgemeester heeft de patiënt goed gehandeld. “Bij verschijnselen die mogelijk duiden op coronavirus heeft hij contact opgenomen met de huisarts. Toen is hij onderzocht en opgenomen in het ziekenhuis”, vertelt Weterings.

De instanties hebben contact met de familie van de man. “Zij maken een zeer moeilijke tijd door. Ze moeten ook de rust kunnen hebben en dit zelf verwerken”, aldus Weterings.

Minister Bruno Bruins heeft inmiddels ook met de coronapatiënt gebeld (tekst gaat verder onder video)

Carnaval

Duidelijk is dat de man, die in een Tilburgs ziekenhuis ligt, niet besmettelijk was tijdens carnaval. Hij vierde carnaval en de vrees was dat hij tijdens dat feest andere mensen had besmet. De burgemeester gaf aan dat er geen reden is tot ongerustheid.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe coronavirus

De GGD is bezig met een zogenaamd contactonderzoek. Ze op zoek naar mensen die fysiek contact hebben gehad met de man uit Loon op Zand. Dat is nog altijd bezig en richt zich op tientallen personen, vertelt GGD-arts Ariene Rietveld.

“We hebben uitgebreid contact met de besmette man”, aldus Rietveld. “We kijken naar personen die nauw contact met hem hebben gehad. Er is misschien wel contact geweest met meer mensen, maar die mensen hebben we nog niet gevonden.”

GGD-arts Ariene Rietveld geeft meer uitleg over het contactonderzoek (tekst gaat verder onder video)

Evenementen gaan door

Goed nieuws voor wie bang was dat zijn festival of sporttoernooi in de omgeving van Tilburg en Loon op Zand niet door zou gaan. Volgens de burgemeester gaan alle evenement van komend weekend gewoon door. “Er is geen reden om dat af te gelasten”, zegt hij. De eredivisiewedstrijd Willem II – FC Groningen gaat dus ook gewoon door.