Misdaad

Zo smokkelen Nederlandse bemanningsleden 82 kilo cocaïne in vliegtuig

Drie Nederlandse bemanningsleden van een Martinair-vliegtuig zijn woensdag in Argentinië aangehouden voor drugssmokkel. Op videobeelden is volgens Argentijnse media te zien hoe ze cocaïne inladen in het ruim van het vliegtuig.

Naast de Nederlanders zouden nog vier personen zijn aangehouden. De verdachten zijn op beveiligingscamera’s vastgelegd. Op de beelden is te zien dat verschillende personen vanuit bestelbusjes pakketten inladen in het vliegtuig met als bestemming Nederland.

82 kilo cocaïne in het ruim

Na een tijdje arriveren twee andere busjes. De twee bestuurders loodsen vervolgens samen een zwaar pakket naar binnen. De situatie trok de aandacht van douaniers, meldt de Argentijnse krant Clarín. Zij vonden uiteindelijk 82 kilo cocaïne.

Het gaat om een zogenaamd cargo-vliegtuig. In tegenstelling tot bij passagiersvliegtuigen hoeven pakketten bij dit soort vrachtvluchten niet door het scanners. Het vliegtuig kwam vanuit Brazilië en maakte een tussenstop op het Argentijnse vliegveld Ezeiza, vlakbij de hoofdstad Buenos Aires. Eindbestemming van de vlucht was Amsterdam.

De Argentijnse krant schrijft dat het vliegveld Ezeiza regelmatig wordt gebruikt door drugshandelaren om cocaïne naar Europa te smokkelen. De waarde van de drugs zou daarmee worden vervijfvoudigd.

Bekijk hier de beelden waarop vermoedelijk te zien is hoe de bemanningsleden pakketten cocaïne inladen.

Lees ook: Coke in vliegtuig met bestemming Amsterdam, drie Nederlanders opgepakt

Beeld: politie Argentinië