Sport

Kunstrijden is in Nederland weer heel 'cool'

Het Nederlandse kunstrijden zit weer in de lift. 40 jaar lang stond er geen enkele landgenoot in deze sport op de Olympische Spelen, maar daar gaan jonge talentjes zoals Dani Loonstra (15) verandering in brengen.

Dani reed zondag tijdens het NK voor een medaille en sleepte brons in de wacht. Het is bepaald niet haar eerste prijs, haar medailles zijn inmiddels “ontelbaar” en dat smaakt natuurlijk naar meer. Ze traint zes keer per week om de wereldtop te bereiken. “Zij pakt alleen maar ruimte om te schaatsen, en af en toe een beetje ontsnappen met een kubus en een trampoline, maar dat was het wel”, weet haar vader Jeroen. Maar wanneer is het dan patatdag..? “Heel af en toe, op vrijdag”, lacht Dani’s moeder.

‘Succes inspireert’

Oud-olympisch kunstrijder Joan Haanappel is trots dat er weer meer animo is voor ‘haar’ sport. “Het moeilijke is om aan die generatie te komen en het begin. En als het dan eenmaal zover is, iedereen vindt het dan weer leuk, want men loopt altijd mee met succes. Dat is met iedere sport zo. Succes inspireert!”