Gezondheid

Nederlanders zijn bezorgd over het nijpende tekort aan medische hulpmiddelen

Nederlanders willen dat de overheid de regie neemt om het nijpende tekort aan medische hulpmiddelen te tackelen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders in ons Wat vindt Nederland-panel.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat het dreigend tekort aan mondkapjes momenteel misschien wel de grootste zorg is. Nog een paar dagen en alle mondkapjes in Nederland zijn op.

Artikel gaat verder onder de video:


‘Verdeel mondkapjes gelijkmatig’

Ruim tachtig procent van de ondervraagden wil dat de regering ingrijpt en de mondkapjes die we nog hebben gelijkmatig verdeelt over alle mensen in essentiële beroepen. Driekwart van de Nederlanders in ons panel maakt zich grote zorgen over het tekort aan hulpmiddelen. Twintig procent maakt zich er minder druk over. Veel mensen zeggen dat mondkapjes toch niet helpen om jezelf tegen het virus te beschermen.

Hoe langer het coronavirus zich blijft verspreiden, hoe nijpender het tekort aan hulpmiddelen in ziekenhuizen wordt.” Dat zegt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Tot nu toe is het aantal hulpmiddelen nog te behappen, omdat deze constant wordt herverdeeld onder de ziekenhuizen. Maar volgens een logistieke organisatie, leverancier en een laboratorium begint de tijd te dringen. “De bodem van de voorraad komt in zicht.”

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.