Gezondheid

Nederlanders uit Chinese Wuhan komen zondagavond terug in Europa

Drieëntwintig Nederlanders komen zondagavond aan in België met een evacuatievlucht vanuit het Chinese Wuhan. Dat heeft de Belgische regering vrijdag gemeld. Ze worden vervolgens overgebracht naar Nederland, waar ze naar verwachting in quarantaine gaan.

Wuhan is de besmettingshaard van het nieuwe coronavirus. De mensen aan boord zijn niet ziek, benadrukt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Militaire luchthaven

Het vliegtuig vertrekt vrijdagavond vanaf luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs en vliegt zondag met 53 mensen terug naar Frankrijk (Istres nabij Marseille). Daarna vliegt het toestel door naar de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel. In het vliegtuig zitten naast de 23 Nederlanders, twaalf Belgen, elf Denen, vijf Tsjechen en twee Slowaken.

Zij worden opgevangen door een medisch team, onder begeleiding en beveiliging van Defensie, meldt Brussels Airport in een persbericht. Niet-Belgen worden naar hun eigen land gebracht met aparte vluchten of bussen, georganiseerd door hun eigen land. Wanneer de Nederlanders precies in ons land aankomen, is nog niet duidelijk.

Veertien dagen quarantaine

De Belgische gerepatrieerden worden overgebracht naar een militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Volgens het Belgische ministerie van Volksgezondheid zijn er geen risico’s en zijn geen speciale maatregelen nodig op de luchthaven in Brussel.

Lees ook: Wat heeft het coronavirus te maken met Corona bier

De mensen die in ons land terugkomen moeten daarna veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, zei minister Bruno Bruins vrijdag.

ANP