Gezondheid

Nederlanders in coronahotel kunnen waarschijnlijk morgen weg uit Tenerife, maar hotelgast Ad weet nog van niets

De Nederlandse toeristen die vanwege het coronavirus al ruim een week vastzitten in een hotel op Tenerife, mogen daar waarschijnlijk snel weg. Zij krijgen naar verwachting donderdag toestemming van de Spaanse autoriteiten om terug te vliegen. Als de toestemming komt, kunnen ze waarschijnlijk nog dezelfde dag terug naar Nederland, laat reisorganisatie TUI weten.

Vorige week dinsdag werden vakantiegangers in het hotel H10 Costa Adeje Palace in quarantaine geplaatst, nadat er meerdere Italiaanse gasten besmet bleken te zijn met het coronavirus. In het hotel zitten 23 Nederlanders vast, waaronder Ad en zijn vrouw Marijke uit Breda. Hun droomvakantie veranderde in een nachtmerrie.

“Als je hier twee dagen binnen zit, ga je je vervelen en nadenken van: het zal toch niet zijn?”, zei de 79-jarige Ad vorige week. Maar aan die verveling komt morgen wellicht een einde. “Ik weet alleen zelf nog van niets”, zegt Ad woensdagavond tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Ad en zijn vrouw Marijke ‘leven in onzekerheid’ in coronahotel Tenerife

Vliegtuig vol hotelgasten

TUI stuurt een apart vliegtuig naar Tenerife. Dat vliegt de Nederlanders, samen met Belgische bezoekers, naar België. Daarna worden ze naar Nederland gebracht. TUI neemt de kosten daarvoor voor zijn rekening.

In het hotel zitten ook enkele klanten van Corendon. Zij gaan misschien donderdag mee met de TUI-vlucht, en anders vrijdag met een eigen toestel van Corendon. Dat hangt af van wanneer de Spaanse autoriteiten alle formaliteiten hebben afgerond.

De Nederlandse ambassade in Madrid en de honorair consul in Tenerife helpen de reisorganisaties om de Nederlanders zo snel mogelijk weer naar huis te brengen en staan daarvoor in nauw contact met de Spaanse autoriteiten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: 130 gasten mogen hotel Tenerife verlaten, Nederlanders blijven in quarantaine

De Nederlanders mochten het hotel niet verlaten omdat enkele andere gasten daar het coronavirus bleken te hebben.

ANP/Redactie