Gezondheid

95 procent van de Nederlanders zegt zich te houden aan de corona-maatregelen

Bijna alle Nederlanders zeggen zich massaal te houden aan de verscherpte corona-maatregelen van kabinet in de strijd tegen het nieuwe virus. Ook vinden mensen het terecht dat het centraal eindexamen dit jaar niet doorgaat.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dat blijkt uit representatief van Wat vindt Nederland onder ruim 3000 mensen. Maar liefst 95 procent van de Nederlanders zegt anderhalve meter afstand van anderen te houden. Afgelopen weekend was hier nog veel ophef over omdat mensen massaal de hort op gingen, zonder daarbij voldoende afstand te houden.

Lees ook: Woedende reacties om groepsles boksen en dagjesmensen op het strand

Verder zegt vier van de vijf ondervraagden alleen naar de supermarkt te gaan en ruim drie kwart van de mensen laat niet meer dan drie personen op bezoek komen. Slechts 1 procent zegt lak te hebben aan de corona-maatregelen.

Centraal eindexamen

Dinsdagochtend werd bekend dat middelbare scholieren dit jaar geen centraal eindexamen hoeven te doen. Het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg om een diploma te halen.

Een meerderheid van bijna 80 procent is het eens met het schrappen van het centraal eindexamen. Een veel gehoord argument hiervoor is de gezondheid.

Lees ook: Zestig procent van de Nederlanders wil lockdown vanwege corona

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.