Lifestyle & Entertainment

'Bijna twee derde van de Nederlanders gelooft in wonderen'

Bijna twee derde van de Nederlanders (63 procent) gelooft in wonderen en ruim 30 procent in “wonderbaarlijke ervaringen”. Twee op de vijf Nederlanders (41 procent) heeft zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten. Zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of zelfs op bedevaart gaan (4 procent).

Dit blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction onder ruim 1900 mensen in opdracht van Museum Catharijneconvent en KRO-NCRV.

Ruim een vijfde (22 procent) van de Nederlanders tussen de 16 en 90 jaar oud zegt zelf wel eens een wonder(baarlijke ervaring) te hebben gehad. Bijna de helft heeft wel eens – persoonlijk, op social media of via een religieuze gemeenschap- gehoord van iemand die zoiets heeft meegemaakt.

Contact met overleden dierbare

De meeste mirakels die mensen ervoeren, gingen over de genezing van een ernstige ziekte, een ontsnapping aan de dood, contact met overledenen of een onverklaarbare samenloop van gebeurtenissen. Ook religieuze wonderen, een zwangerschap en de geboorte van een kind worden genoemd. Het geloof in het bestaan van wonderbaarlijke ervaringen komt vaker voor onder gelovigen dan onder ongelovigen.

Museum Catharijneconvent in Utrecht presenteert hierover van 28 februari tot en met 23 augustus een tentoonstelling. Deze gaat specifiek over wonderen en hoe kunstenaars zich erdoor lieten en laten inspireren.

Foto: Marc-Olivier Jodoin via Unsplash