Sport

Nederlander Cees Bol grijpt net naast ritzege bij start Tour de France

Cees Bol heeft zaterdag net naast de ritwinst gegrepen in de eerste etappe van de Tour de France. De Noord-Hollander van de Sunweb-ploeg leidde de sprint op de Promenade des Anglais in Nice maar zag de Noor Alexander Kristoff en de Deense wereldkampioen Mads Pedersen in de laatste meters nog passeren.

Hij was dicht bij het geel geweest, maar Cees Bol was zeker niet ontgoocheld dat de ritwinst in de eerste etappe van de Tour de France hem nog was ontgaan. “Ik ben blij met deze derde plek en met het gevoel. Dit geeft vertrouwen dat er meer mogelijk is”, zei de Noord-Hollander, die bij Sunweb voor deze Tour als kopman werd aangewezen.

‘Iets te vroeg stilgevallen’

De ploeg heeft vertrouwen in de 25-jarige renner uit Alkmaar, die vorig jaar debuteerde in de Tour. Toen was het kennismaken, nu zijn er verwachtingen. “Ik ging vroeg aan, opende de sprint eigenlijk zelf. Dat was ook het doel vooraf. We willen uitgaan van eigen kracht. Helaas begon ik net iets te vroeg stil te vallen.”

De Noor Alexander Kristoff profiteerde het meest en won de rit, voor de Deen Mads Pedsersen, de wereldkampioen. Bol: “Ik was er dichtbij. Ik ben tevreden. Natuurlijk zijn er dingen waar je straks van denkt: dat had ik anders kunnen doen. Maar dit is mijn eerste podiumplaats op dit niveau, in de Tour.”

Valpartijen

Voor Kristoff, de renner van UAE-Team Emirates, was het de vierde ritzege in de Tour in zijn loopbaan. De rit eindigde later dan gepland omdat de renners na tal van valpartijen op gevaarlijke stukken in de heuvels boven Nice enige tijd de benen stil hielden. Eenmaal uit die streek ging het snel richting Nice met de sprintploegen voorop.

Zondag kent ook de tweede etappe start en finish in Nice. Dan is het parcours een stuk zwaarder met onder meer twee beklimmingen van de eerste categorie.

Lees ook: Fans Dumoulin weten het nu al zeker: Tom wint de Tour de France