Politiek

'Nederland kan overlastgevende asielzoekers harder aanpakken'

Er zijn meer mogelijkheden om overlastgevende asielzoekers aan te pakken dan nu vaak wordt gedacht. Dat kreeg staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie te horen van eurocommissaris Ylva Johansson, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Staatssecretaris erkent: miljoenen naar asielzoekers door vertraagde procedures IND

“Ik zei haar dat we zitten met Europese regelgeving, waarop zij vertelde dat er meer kan”, quote de krant de staatssecretaris. Het kabinet worstelt al jaren met overlastgevende asielzoekers die net te weinig op hun kerfstok hebben om ze met het strafrecht in de gevangenis te krijgen. Toch klinkt steeds luider de roep vanuit de Tweede Kamer en het kabinet om zulke lastpakken met vaak kansloze asielaanvragen vast te zetten tot ze worden uitgezet.

Harder optreden mag

Broekers-Knol en haar voorganger Harbers wezen telkens op EU-regelgeving waardoor ze erkende lastpakken niet vast konden zetten. Voor detentie zouden namelijk vanuit de EU “strenge eisen” gelden die dat bemoeilijken. Johansson heeft nu echter te kennen gegeven dat de voor het asielbeleid verantwoordelijke VVD’ers er helemaal naast zitten. Het stelt het constante VVD-pleidooi om harder op te treden in een ander daglicht: liberale bewindslieden lieten dat na, terwijl het volgens de eurocommissaris wel kan.

ANP