Lifestyle & Entertainment

Geslaagden vieren bescheiden examenfeestje op 'Nationale Slaagdag'

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) viert donderdag de ‘Nationale Slaagdag’. Samen met Arie Slob van Voortgezet Onderwijs hijsen ze de vlag en roepen ze geslaagde middelbare scholieren op dat ook te doen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De minister en het LAKS willen op deze manier de inmiddels oud-leerlingen feliciteren die hun diploma hebben behaald in tijden van corona. Door de coronacrisis gingen alle centrale eindexamens niet door en waren er ook geen echte examenfeesten.

‘Hoofdstuk definitief voorbij’

“De meeste scholieren hebben in lastige omstandigheden hun schoolexamens tot een goed einde weten te brengen”, zegt LAKS-voorzitter Pieter Lossie. “Daarnaast hebben ze veel leuke activiteiten zien wegvallen, zoals het eindexamengala en de eindexamenreizen.”

Lees ook: Alle centrale eindexamens geschrapt door coronavirus

Volgens de voorzitter is donderdag alsnog de dag “dat zij trots mogen zijn op hun prestaties. Een dag om te vieren dat dit hoofdstuk in hun leven definitief voltooid is.” Het scholierencomité heeft ook een felicitatievideo gemaakt, samen met politici en influencers.

Tekst gaat verder onder video

“Nu de deuren van de scholen weer open mogen, hoeven de meeste eindexamenscholieren eigenlijk niet meer naar binnen”, vertelt Slob over de leerlingen. “Wát een vreemd moment om de middelbare school af te ronden.”

De onderwijsminister hoopt dat dat er donderdag, net als ieder jaar, veel vlaggen uit kunnen “Achter iedere vlag schuilt een leerling die zich niet heeft laten stoppen door een pandemie.

Felicitaties van de koning

Alle geslaagde examenkandidaten zijn donderdag ook gefeliciteerd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koningspaar deelde op social media een videoboodschap waarin ze de bijzondere examenlichting toespreken.

De koningin nam als eerste het woord. “Het is natuurlijk een hele rare afronding van jullie middelbare schooltijd. Geen feestjes, geen reizen met vrienden, écht kunnen vieren dat jullie diploma is gehaald.”

De koning vulde haar daarna aan. “Desalniettemin, hartelijk gefeliciteerd met het behalen van jullie diploma. Jullie zijn natuurlijk van een bijzonder jaar, het coronajaar, dat nemen ze je ook niet meer af. Geniet ervan, en veel succes met studie, werk of wat je hierna ook gaat doen. Succes. Gefeliciteerd.”

Redactie/ANP