Weer & Verkeer

Na onstuimige dagen belooft het rustig weer te worden op Valentijnsdag

Na een aantal zeer onstuimige dagen krijgen we vrijdag invloed van een hogedrukgebied. Daardoor is het volgens Weer.nl rustig valentijnsweer met vooral in de ochtend wat ruimte voor de zon. De kans op neerslag is klein en de zuidwestenwind is hooguit matig van kracht, windkracht 3 tot 4. Zondag keert het onstuimige weer terug.

Er wordt vrijdag zachte lucht aangevoerd, na een nacht zonder vorst is het overdag in het noorden is het een graad of 8 en in het zuiden wordt zelfs de 11 graden aangetikt. Omdat het rustig is, voelt het voorjaarsachtig aan en is het prima weer voor een heerlijke romantische wandeling zonder paraplu.

Dennis brengt dit weekend meer onstuimig weer

Normaal vriest het ’s nachts 1 graad en ligt het kwik overdag rond 6 graden. Deze maand en eigenlijk al de hele winter ligt de temperatuur structureel ruim boven de norm en dat is vrijdag dus niet anders. Toch is het vandaag en morgen nog iets frisser met maximumtemperaturen van een graad of 7. Door de wind voelt het kouder aan. Vandaag blijft het op een lokale winterse bui na droog met geregeld zon. Morgen valt neerslag en deze kan met name in het noordoosten beginnen als smeltende sneeuw. De neerslag maakt het guur en waterkoud.

Lees ook: Nederland goed op weg naar eerste sneeuwloze winter sinds de weermetingen

Onstuimiger wordt het komend weekend. Zaterdag trekt de wind aan, maar het blijft op de meeste plaatsen nog tot halverwege de middag droog. Zondag krijgen we te maken met de invloed van storm Dennis, deze ligt dan boven de Atlantische Oceaan ten noorden van Schotland. Bij ons gaat de wind aantrekken en vooral in de kustprovincies kunnen zware windstoten voorkomen. Aan zee steekt een storm op. Verder valt flink wat regen, maar ondanks het herfstachtige weerbeeld worden wel warmterecords verbroken zondag, het kwik kan op grote schaal boven 15 graden uitkomen!

Maximumtemperatuur tussen -13,9 graden en +17,5 graden

Op Valentijnsdag kon het vroeger ijzig koud zijn ons land, maar ook al lenteachtig warm. Vorig jaar was het uitzonderlijk zacht met maxima rond 12 graden. In Maastricht werd het zelfs 15,4 graden. Het was daarbij zonnig met maar liefst negen uren zon. Ook in 2018 en 2017 was er geen wolkje aan de lucht. Volop lente was het al in 1961 en in 1998. Zo liep het kwik in 1961 in Eindhoven op naar zelfs 17,5 graden. In 1998 werd het in Arcen 16,8 graden.

De laatste ijskoude Valentijnsdag hadden we in 2010. De maximumtemperatuur lag toen een groot deel van het land een paar graden onder het vriespunt en in de nacht vroor het lokaal 10 graden. Veel kouder was het in 1929. Toen was het Siberisch koud met temperaturen ver onder het vriespunt. In de nacht werd het -18,7 graden in De Bilt, -21,4 graden in Maastricht en -21,5 graden in Winterswijk. Overdag bleef het kwik in Maastricht steken op -13,2 graden en in Winterswijk werd het niet warmer dan -13,9 graden.

In 1979 was het iets minder koud, maar had het noorden van ons land te maken met een sneeuwstorm. Sneeuwstormen van dat kaliber en zeer strenge vorst overdag zijn in het opwarmende klimaat niet meer mogelijk in ons land.

Via Weer.nl