Dieren

Groot mysterie: Wie is de Mol? op de Marker Wadden

Terwijl zaterdagavond het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? begint, staan boswachters op de Marker Wadden voor een ander raadsel. Op de afgesloten eilandengroep de Marker Wadden is een mol ontdekt.

Boswachters van het natuurgebied hadden al langer vermoedens dat er een zoogdier op het eiland leeft. “We zagen pootafdrukjes in het slib en er werden kleine holletjes gevonden”, schrijven ze in een Facebookbericht.

Ze hadden echter geen idee om wat voor dier het ging. “Was het een muis, een rat of toch de eerste zeehond?” En zelfs geplaatste wildcamera’s gaven geen uitsluitsel.

‘Wie is de Mol?’

Deze week kregen ze dan eindelijk de aanwijzing waarop ze zaten te wachten. De boswachters vonden aan de rand van de duinen molshopen. Hoe de mol op de Marker Wadden is gekomen is de grote vraag.

“In principe kunnen ze goed zwemmen, maar of dat ook hier het geval is?” De boswachters vragen het zich af. De afstand naar het vaste land is namelijk zeker vijf kilometer. Mogelijk is hij als verstekeling naar het eiland gekomen. Hij kan bijvoorbeeld zijn meegevaren op een schip.

“Hoe dan ook, ‘Wie is de Mol’ start dit jaar op Marker Wadden”, aldus de boswachters van Natuurmonumenten.

 Beeld: Natuurmonumenten