112

Ophef over nep-inzamelingsactie flatbrand, mogelijk keurmerk voor crowdfundingacties

Er komt waarschijnlijk een speciaal keurmerk voor betrouwbare crowdfundingsites. Dat zegt directeur-bestuurder Harmienke Kloeze van Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) tegenover Hart van Nederland.

Kloeze laat dinsdag weten het wenselijk te vinden dat er meer toezicht komt op deze manier van geldwerving, helemaal omdat de nieuwe crowdfundacties als paddenstoelen uit de grond schieten. Kloeze: ”We vinden het belangrijk dat er controle gaat komen. Net zoals we dat op dit moment doen voor goede doelen. Dat betekent dat als er een ‘Erkend Goed Doel-logo’ bij een goed doel staat, het publiek weet dat ze gerust kunnen geven. We hebben al om tafel gezeten met brancheorganisaties voor goede doelen en crowdfundplatforms om te kijken of we zo’n keurmerk kunnen ontwikkelen. Hoe dat eruit gaat zien weten we nog niet.”

Kloeze geeft twee tips mee aan mensen die geld willen doneren via crowdfunding. ”Zoek ten eerste uit wat er gebeurt als er iets misgaat. Als het goed is, staat er namelijk een derde rekening vermeld. Ten tweede moet je altijd goed de initiatiefnemer checken. Als het gaat om een particulier initiatief alleen geven als je diegene kent.”

Wildgroei aan inzamelingsacties

Het nieuws volgt na commotie in Arnhem over een mogelijke nep-inzamelingsactie voor nabestaanden van de slachtoffers van de flatbrand. Een vader van 39 en zijn zoontje van 4 kwamen  op nieuwjaarsdag om het leven. Een 49-jarige inwoner van Boxmeer zou volgens De Gelderlander op Facebook en Twitter meerdere oproepen hebben geplaatst om geld in te zamelen voor de slachtoffers, terwijl er al een officiële inzamelingsactie liep die was gestart door bekenden van de getroffen familie.

De politie is ook op de hoogte en laat aan de redactie weten onderzoek te doen naar deze inzamelingsactie, die na de ophef weer van internet is verdwenen.

Doneerfonds.nl

Ook in de Noord-Hollandse gemeente Gooise Meren zijn twijfels ontstaan over een inzamelingsactie op Doneerfonds.nl die is gestart om geld in te zamelen voor de nabestaanden van een slachtoffer bij een ongeval aan de Comeniuslaan waarbij een fietster om het leven kwam. Zij kwam onder een bus terecht en overleed. De gemeente plaatste vervolgens een verklaring op de site om mensen te waarschuwen.

Patrick Ho van Doneerfonds.nl laat in een reactie daarop weten: “Toen we signalen binnen kregen over deze nep-inzameling hebben we het direct offline gehaald. We hebben alle acties gestopt en denken er nu aan om te stoppen na alle publicaties en bedreigingen. We worden plat gemaild. Mensen denken dat wij erachter zitten maar dat is niet zo, wij faciliteren alleen. Alle mensen die geld hebben gedoneerd krijgen het terug. We gaan ook aangifte doen bij de politie van oplichting.”