Misdaad

Moeder van vermoorde Esther Paul doet indringende oproep aan dader en getuigen

Moeder Suus Joosten van de in 2017 omgekomen Esther Paul, wil de dader van de moord op haar dochter nog altijd achter de tralies hebben. Ook doet ze een dringende oproep aan getuigen die informatie hebben om zich te melden.

Want het verdriet om de dood van haar dochter is altijd erg groot. Suus zegt zeker te weten wie het gedaan heeft, maar die persoon zit nog niet vast.

Op 30 april 2017 is het lichaam van Esther gevonden aan de Harderdijk in Biddinghuizen. Ze is doodgemarteld. Voor deze gruwelijke moord is helaas nooit iemand veroordeeld. Er zijn wel aanhoudingen verricht in de zaak, maar die personen zijn weer vrijgelaten. Nu, bijna drie jaar later, is moeder Suus ten einde raad.

Wie was Esther Paul?

Esther had twaalf jaar lang een relatie met een drugscrimineel. De relatie ging uit en ze heeft later een paar dagen ondergedoken gezeten, waarschijnlijk uit angst voor haar ex. Ze zat verscholen in een chalet op een camping. Mogelijk hadden haar onderduiken en dood iets te maken met haar vermeende betrokkenheid bij een zaak over een enorm geldbedrag. Er zou een tip zijn gegeven, waar Esther aan zou hebben meegewerkt. Volgens die tip zou er een grote som geld bij een 78-jarige vrouw in huis liggen. Die vrouw zou de moeder van haar ex zijn.

In de nacht van 29 op 30 april 2017 is ze omgebracht, op gruwelijke wijze. Haar lichaam werd in de ochtend aangetroffen door drie mannen, die daarop de politie inseinen. Wie de dood van Esther op zijn of haar geweten heeft is nog steeds niet zeker, maar moeder Suus verdenkt de ex-man van Esther.

“Hij heeft haar een paar keer bedreigd. Zelfs een paar keer bij de keel gegrepen. Daar had ze meldingen bij de politie voor gedaan” aldus haar moeder. Ze kan begrijpen dat er vervelende reacties zijn op het gegeven dat haar dochter een relatie had met een drugscrimineel. “Ik kan het begrijpen, maar dat doet voor mij veel pijn. Omdat ik weet wat voor goedzak ze eigenlijk was. Ze stond altijd voor alles en iedereen klaar. Ze gaf de volle honderd procent voor vriendschappen.”

Moeder wil duidelijkheid

De ex van Esther is nooit opgepakt voor verhoor. De politie zou dat om tactische redenen nooit hebben gedaan. Hart van Nederland heeft de politie gevraagd of ze duidelijkheid kunnen verschaffen over die ‘tactische redenen’. Helaas kunnen ze dit niet specifiek voor deze zaak doen, aldus een woordvoerder.

Suus wil nu vooral duidelijkheid. Ze wil het boek kunnen afsluiten. Daarom  doet ze een dringende oproep aan getuigen om zich te melden. “Er zijn er genoeg die wel weten wat er gebeurd is. Er zijn meerdere mensen bij betrokken geweest. Hoe zou je het zelf vinden als je je kind op zo’n brute wijze moet verliezen? Zou je daar zelf mee kunnen leven?” verzucht ze.