Politiek

Minister wil na MKZ-uitspraak onderzoek naar werkwijze laboratorium

Minister Carola Schouten van Landbouw wil dat de overheid leert van de uitspraak over de duizenden dieren die geruimd werden in Kootwijkerbroek vanwege mond- en klauwzeer (MKZ). Ze wil een onderzoek naar de werkwijze van het laboratorium dat de dieren destijds onderzocht.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde dinsdag dat het ruimen van 60.000 dieren op 246 boerderijen in 2001 terecht was. Schouten vindt het goed dat er na al die jaren eindelijk duidelijkheid is.

Lees ook: Rechter: ‘Staat liet terecht 60.000 dieren in Kootwijkerbroek ruimen om MKZ’

“Maar dat doet niets af aan de enorme impact die de ruimingen hebben gehad in de levens van de veehouders, hun gezinnen en de gemeenschap”, zegt de minister. Ze wil binnenkort in gesprek met de boeren, die nog steeds niet geloven dat er echt sprake was van MKZ.

‘Werkwijze moet onafhankelijk wordt beoordeeld’

Het onderzoek richt zich op de processen in het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research, dat destijds onderzoek deed naar de verdenking van MKZ in Kootwijkerbroek.

Het lab heeft de juiste papieren en probeert altijd zaken te verbeteren, erkent Schouten. “Ik vind het belangrijk dat hun werkwijze onafhankelijk in een audit wordt beoordeeld”, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De boeren die de zaak hadden aangespannen, zijn teleurgesteld over de uitspraak. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste economische rechter en dus zit verder procederen er niet in.

ANP/Redactie