Politiek

Minister Grapperhaus blikt terug op 'corona-bruiloft': 'Paar flinke tikken gekregen'

Ferd Grapperhaus heeft na de ophef over zijn ‘corona-bruiloft’ er nooit aan gedacht om uit eigen beweging op te stappen als minister van Justitie en Veiligheid. Dat zegt de bewindsman zaterdag in De Telegraaf.

Wel erkent Grapperhaus dat hij “als persoon wel wat butsen” heeft overgehouden aan alle commotie over zijn trouwfeest. “Ik heb een paar flinke tikken gekregen vanwege het feit dat het niet goed is gegaan op mijn huwelijk”, zegt hij tegen de krant.

Lees ook: Minister Grapperhaus krijgt alsnog boete voor overtreden coronaregels op bruiloft

Na de bruiloft doken er foto’s op waarop te zien was dat de aanwezigen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Zo werd er geen anderhalve meter afstand tot elkaar gehouden. Daarnaast bleek bruidegom Grapperhaus zijn gasten gewoon de hand te schudden én knuffelde hij zijn bejaarde schoonmoeder.

‘Oordeel aan Tweede Kamer’

Toch heeft de CDA’er dus nooit overwogen de eer aan zichzelf te houden. “Ik heb meteen gezegd dat ik mij in het parlement wilde verantwoorden”, zegt de minister daarover in het interview. “Ik vind ook echt dat de Tweede Kamer zich daarover moet uitspreken.”

Na een urenlang debat kon Grapperhaus uiteindelijk aanblijven als minister, al nam de oppositie wel unaniem een motie van afkeuring aan. “Als de Tweede Kamer had gezegd: vriend, zo kan het niet verder, dan had ik dat zonder meer aanvaard”, blikt hij terug. “Maar gezien de crisissituatie zou het ook veel nadelen hebben gehad om – los van mijn persoon – op te stappen.”

Lees terug: Imagodeskundige na ‘corona-bruiloft’ Grapperhaus: ‘Dit is niet uit te leggen’

De bewindsman noemde dit voorjaar mensen die de coronaregels doelbewust overtraden nog aso’s. Denkt hij dat Nederlanders nu nog iets van hem zouden aannemen? “Ik moet dan wel heel erg duidelijk maken waarom het van belang is”, erkent hij. Uit een peiling rond Prinsjesdag bleek dat Grapperhaus inmiddels de minst gewaarde minister van het kabinet is.

Redactie/ANP