Weer & Verkeer

Minder reserveringen examens na overbelasting CBR-site door bots

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kon maandag minder reserveringen voor theorie-examens laten boeken dan gepland.

Dat kwam doordat de website van het CBR werd overbelast door automatische aanvragen met behulp van bot-software. Met die programma’s kunnen automatisch en autonoom taken worden uitgevoerd.

Overbelast

Het CBR neemt vanaf aanstaande woensdag weer theorie-examens af. Vanaf maandag konden kandidaten daarvoor reserveren. Veel van de aanvragen werden gedaan met behulp van geautomatiseerde software waardoor de website overbelast raakte. Omdat het CBR daarop maatregelen nam tegen de aanvragen door deze zogeheten bots, een afgeleide van ‘robot’, was de website minder bereikbaar. Er konden minder aanvragen tegelijkertijd worden ingediend.

“Die bots worden ingezet door partijen die op grote schaal examens bij ons inkopen”, laat een CBR-woordvoerder weten. “Die partijen bieden die examens online voor meer geld aan bij kandidaten. Dat is niet verboden. Wel waarschuwen wij kandidaten dat zij gewoon rechtstreeks bij ons moeten reserveren.”

Duizenden reserveringen

Veel mensen wilden maandag een examen reserveren. Om 14.00 uur waren er volgens de woordvoerder al 8500 reserveringen voor het theorie-examen geboekt.

ANP