CBS: iets minder Nederlanders lopen risico in armoede te leven

De groep Nederlanders die zo weinig verdienen dat ze in armoede dreigen te leven is in 2019 iets kleiner geworden. Bovendien leven minder kinderen in een gezin dat krap bij kas zit. Dat meldt statistiekbureau CBS woensdag.

Vorig jaar leefde 6,2 procent van de bevolking in een huishouden dat risico liep op armoede. Dat is een fractie lager dan de twee jaren ervoor: in 2018 en 2017 ging het namelijk om 6,3 procent van de Nederlanders.

De onderzoekers bepalen elk jaar tot welk inkomen armoede dreigt. Daarvoor wordt gekeken naar prijzen van bijvoorbeeld boodschappen. Voor een alleenstaande lag deze grens op een inkomen van 1.090 euro netto per maand, voor een stel met twee minderjarige kinderen op 2.080 euro.

Lees ook: Rotterdammer Otto deelt voedselpakketten uit terwijl hij zelf geen cent te makken heeft

Miljoen Nederlanders

Iets meer dan één miljoen mensen leefden vorig jaar volgens het CBS onder deze zogenoemde lage-inkomensgrens, waaronder 251.000 kinderen. Een jaar eerder waren dat nog 7.000 kinderen meer.

Relatief weinig werknemers en relatief veel ondernemers dreigen in armoede te leven. Het gaat dan vooral om zzp’ers. Die werken vaak in sectoren waar nu door de coronacrisis de meeste klappen vallen, merkt het statistiekbureau op.

Lees ook: ‘Eén op de tien Nederlanders in geldnood door coronacrisis’

ANP