Milieuorganisaties niet blij met F1-karavaan over strand Zandvoort, maar ze blijven strijdbaar

De gemeenteraad in Zandvoort stemde dinsdag in met de plannen om Formule 1-teams over het strand te laten rijden tijdens het raceweekend in mei. Er zitten veel voorwaarden aan een F1-karavaan over het strand, maar milieuorganisaties zijn sceptisch. “We gaan bezwaar maken.”

De gemeente Noordwijk ging al akkoord en nu dus ook Zandvoort. Zo is de weg letterlijk vrij voor Formule 1-teams om over het strand van hun hotels in Noordwijk naar het circuit in Zandvoort te rijden. Onder andere het team van Max Verstappen, Red Bull, is dit van plan. Maar de wagens zouden dwars door een natuurgebied gaan. “Heel treurig dat de gemeente hier toestemming voor geeft”, zegt Marc Janssen, interim-directeur van Stichting Duinbehoud.

Bezwaar

De stichting blijft in overleg met Zandvoort en probeert er mondeling uit te komen, maar gaat ook officieel in bezwaar tegen het besluit. “Er is wel een lichtpuntje: de wethouder sprak uit dat het om een terugvaloptie gaat. Dus er kan alleen over het strand worden gereden als er files staan. En er is al het advies om rond de F1 niet met de auto te komen, er zijn deelfietsen en er rijden heel veel extra treinen. Dus we verwachten niet dat het nodig zal zijn”, zegt Janssen.

Maar Karel van Broekhoven, voorzitter van Stichting Rust bij de Kust, heeft een meer cynische kijk op de voorwaarden van de gemeente. “Het college heeft het handig gespeeld door te zeggen dat het een ‘terugvaloptie’ is. Daarmee suggereren ze dat het misschien niet zover komt. Maar dat is natuurlijk bedrog. Je weet nu al 100 procent zeker dat de teams gaan zeggen: ‘we gaan het toch doen’.”

Vier keer heen en weer

“En het richt gigantische schade aan”, vervolgt Van Broekhoven. “Er leven allerlei dieren in en rond dat zand. En dat wordt vier keer per dag door zo’n karavaan platgereden. Want de auto’s gaan eerst leeg naar de hotels in Noordwijk, dan met personeel richting het circuit. ‘s Avonds weer naar de hotels en vervolgens weer leeg richting het circuit.” En dit gedurende tenminste drie dagen waarop het evenement plaatsvindt.

Stichting Duinbehoud en Rust bij de Kust gaan samen kijken welke juridische stappen nu mogelijk zijn tegen de F1-karavanen over het strand. Ook acties worden niet uitgesloten. “Het zal vast gezellig worden op het strand van Noordwijk en Bloemendaal in het raceweekend. Het wordt vast mooi weer, dus dan organiseren we een ontbijtje of iets dergelijks”, zegt Janssen van Duinbehoud.

Beeld: ANP