Gezondheid

Seniorenorganisatie start meldpunt voor knelpunten in thuiszorg door corona

Uitvallende zorgverleners, gebrek aan beschermende middelen of senioren die het niet meer aandurven om huishoudelijke hulp binnen te laten: de uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft ook vergaande gevolgen voor de thuiszorg.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Een paar weken geleden opende seniorenorganisatie KBO-PCOB een hulplijn vanwege de coronacrisis. Daar kwamen zoveel vragen en opmerkingen binnen dat de organisatie dinsdagochtend besloot om een meldpunt te openen.

Op die manier kunnen alle problemen in kaart worden gebracht. “De resultaten kunnen wij dan doorgeven aan de politiek”, zegt woordvoerder Sven Stijnman tegen Hart van Nederland.

Zorgen om veiligheid

Senioren lopen in de tijd tegen veel dingen aan. “Ik sprak net een wijkverpleegkundige”, begint Stijnman. “Zij vertelde dat als zij binnenkomt, bewoners zich afvragen of de wijkverpleegkundige wel ‘veilig’ genoeg is. Want is het wijs om iemand binnen te laten als er overal wordt geroepen dat iedereen binnen moet blijven?”

Ook problemen over onzekerheid en eenzaamheid komen veel voor. Zo vroeg een dementerende persoon zich af of het buiten oorlog was, omdat het zo stil was, tekent Stijnman op. “Het is aan die mensen heel moeilijk uit te leggen wat er allemaal gebeurt.”

‘Alles wordt genoteerd’

Tijdens het gesprek met de woordvoerder kwamen er alweer veel telefoontjes binnen. “Wij noteren alles”, legt hij uit. “Ik hoop natuurlijk dat er zo weinig mogelijk problemen binnenkomen. Dat zou het beste zijn.” Maar het eerlijke antwoord van Stijnman is: “Ik vrees voor de andere kant van het verhaal.”

Het meldpunt van seniorenorganistie KBO-PCOB is te bereiken via www.kbo-pcob.nl of telefoonnummer 030-3400600.