Meer woningen in Heesch lopen risico op instortingsgevaar

Bij meer woningen in Heesch lopen daken het risico op verzakking. Dat meldt de gemeente Brabantse Bernheze na onderzoek.

Afgelopen zaterdag verzakte het dak van zeven rijtjeswoningen aan de Biezenloop. Bewoners moesten snel hun spullen pakken en werden vervolgens geëvacueerd. De eerste drie bewoners kunnen donderdag weer terug nu hun dak hersteld is. De andere bewoners kunnen de komende dagen na herstel van hun dak terug.

Lees ook: ‘Menselijke fout’ oorzaak verzakte daken Heesch, bewoners mogen terug naar huis

Onderzoek bracht aan het licht dat de daken niet goed verankerd waren. Bewoner Rob Hermes vertelde tegen Hart van Nederland dat hij ‘jarenlang onder een bommetje heeft geleefd’. Toch heeft hij er vertrouwen in dat het goedkomt. ”De aannemer heeft aangegeven dat de schade helemaal wordt hersteld.”

Onrust bij bewoners

De verzakking leidde tot onrust onder andere bewoners van soortgelijke woningen in Heesch. Daarop besloot de gemeente bij deze woningen een steekproef uit te voeren. Daarbij bleken de daken van twee andere woningen ook niet goed bevestigd.

Naast de zeven woningen aan de Biezenloop bouwde dezelfde aannemer in Heesch nog eens twintig woningen met eenzelfde soort dak. Nog voor de bouwvak worden deze woningen van binnen gecontroleerd en na de vakantie gebeurt dat aan de buitenkant. Daarna moet duidelijk zijn welke vervolgacties nodig zijn, aldus de gemeente.

Bovenstaande reportage werd na de verzakkingen uitgezonden in Hart van Nederland