Blokkade Tata Steel opgeheven, maar de woede heerst nog

Personeelsleden van Tata Steel hebben vanmorgen alle toegangspoorten van het bedrijf geblokkeerd uit protest tegen een dreigend massaontslag. De ingangen werden na enkele uren weer vrijgegeven.

Tata-personeel is nog altijd boos over het vertrek van directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest. Ook zijn de medewerkers boos over de reorganisatieplannen. Volgens de ondernemingsraad van Tata was de blokkade een wilde actie van in eerste instantie ruim honderd medewerkers.

Spontane werkonderbrekingen

Het is al tijden onrustig bij het concern. Eerder op dinsdag legden medewerkers van de nachtploeg al het werk neer. Vorige week waren er spontane werkonderbrekingen en acties om het ongenoegen te uiten. Volgens vakbond FNV is de woede over de gang van zaken bij de werknemers enorm.

Volgens de ondernemingsraad dreigen de zaken te escaleren als een verklaring over het vertrek vanuit India uitblijft. Henrar kwam eerder met de vakbonden een werkgelegenheidsgarantie overeen, waardoor tot oktober 2021 geen ontslagen zouden vallen. FNV zei eerder de indruk te hebben dat de topman niet vrijwillig opstapt, maar min of meer gedwongen afscheid neemt. Het bedrijf sprak dit tegen.

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes noemde het vertrek van Henrar eerder nadelig voor Nederland.

‘Geen makkelijke tijden’

In IJmuiden werken ongeveer 9000 mensen op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens. Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe (TSE), dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

TSE zegt in een reactie de bezorgdheid van de mensen te begrijpen. “Het zijn geen makkelijke tijden op dit moment. We moeten de coronacrisis goed doorstaan zodat we kunnen zorgen voor een goede toekomst.”

De onderneming benadrukt dat er geen veranderingen zijn in de status van de structuur en de afspraken rondom de reorganisatie die al zijn gemaakt. Zo zal geen sprake zijn van gedwongen ontslagen en wordt het werkgelegenheidspact gerespecteerd. Over het vertrek van Henrar blijft TSE bij zijn eerdere statement dat dit besluit in samenspraak is genomen.

Bron: ANP/Redactie
Beeld: HFV Photo Services