Gezondheid

Limburgers blijven vanwege coronavirus gedwongen thuis na zakenreis Wuhan

Vijf werknemers van het chemietechnologisch bedrijf Stamicarbon in Sittard zitten sinds dinsdag thuis, nadat ze eerder deze maand op zakenreis naar Wuhan waren geweest. De Chinese miljoenenstad is de brandhaard van het nieuwe coronavirus.

De werknemers kwamen 18 januari terug en gingen daarna direct weer aan het werk in Sittard. “Op het moment dat de werknemers terugkwamen, zijn alle protocollen gevolgd van het RIVM, SOS International en het ministerie van Buitenlandse Zaken”, zegt een woordvoerder van Stamicarbon tegen Hart van Nederland.

Nu de protocollen zijn aangescherpt, heeft het bedrijf maandagavond besloten om de werknemers thuis te laten werken, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Man in Duitsland besmet met coronavirus, Nederland neemt maatregelen

Medewerker was ziek

In eerste instantie gingen de vijf medewerkers dus gelijk weer aan het werk in Sittard. Het advies was toen aan mensen die klachten kregen als koorts en kortademigheid om zich te laten onderzoeken. Niemand was dan ook uit voorzorg getest.

“Eén iemand die was teruggekeerd uit Wuhan was ziek, maar die bleek later griep te hebben. Alle anderen voelden zich goed, dus er was toen geen reden om ze niet aan het werk te laten gaan in Sittard”, aldus de woordvoerder.

Inmiddels is duidelijk dat het virus ook besmettelijk is tijdens de incubatietijd. “Zolang die loopt, houden we de werknemers thuis”, zegt de woordvoerder. De incubatietijd varieert van een dag tot twee weken. Volgens de woordvoerder betekent dit dat de werknemers volgende week weer aan het werk kunnen, als ze gezond zijn.

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Van Sittard naar China

Stamicarbon verkoopt chemische technologie voor het bouwen van kunststoffabrieken. Om die reden waren de vijf werknemers in Wuhan in gesprek met een aannemer. Werknemers van het Sittardse bedrijf reizen niet alleen af naar Wuhan, maar ook naar andere delen van China.

Voorlopig vertrekken er geen werknemers meer naar het land. “We hebben intensief contact met ons moederbedrijf Maire Tecnimont in Milaan. Zij hebben het protocol uitgegeven dat er voorlopig een negatief reisadvies naar China geldt”, legt de woordvoerder uit.

Lees ook: Reisadvies China verder aangescherpt na uitbraak coronavirus