Politiek

Bijzondere keuze: Martin van Rijn volgt Bruins op als minister

Martin van Rijn volgt de donderdag afgetreden Bruno Bruins op als minister voor Medische Zorg. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De PvdA’er treedt tijdelijk toe tot het kabinet en zal de komende drie maanden aanblijven. Rutte zei dat hij blij is met Van Rijn, omdat hij direct inzetbaar is en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport goed kent. Van Rijn was tussen 2012 en 2017 staatssecretaris van Volksgezondheid in het vorige kabinet-Rutte.

Eerder werkte hij ook al als topambtenaar op het ministerie. Nu was hij voorzitter van de Reinier Haga Groep, met ziekenhuizen in Den Haag, Zoetermeer en Delft.

Politieke kleur niet belangrijk

Van Rijn treedt op persoonlijke titel toe tot het kabinet. Volgens politiek verslaggever Charlotte Nijs is het “heel bijzonder” dat iemand van de PvdA, een linkse oppositiepartij, in een centrumrechts kabinet stapt. “Maar Rutte gaf bij zijn persconferentie net ook aan dat de politieke kleur nu even niet belangrijk is.”

Als staatssecretaris was Van Rijn samen met minister Edith Schippers verantwoordelijk voor grote bezuinigingen en veranderingen in de zorg. Hij raakte in opspraak door de grote problemen rond de invoering van het persoonsgebonden budget in 2015.

Wanneer de nieuwe minister beëdigd zal worden, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat Van Rijn de komende maanden samen met minister De Jonge het coronadossier aan gaat pakken. “Zijn ervaring komt in deze tijd als geroepen. Goed om dit samen te doen”, schreef die laatste op Twitter.